Oleje
Dobroczynne działanie olejów wytłaczanych na zimno, czyli niepoddawanych rafinacji chemicznej i fizycznej, wynika z właściwości roślin oleistych oraz odpowiedniego procesu wytłaczania.
Olej lniany
Olej wytłaczany na zimno z polskich nasion lnu wysokiej jakości to przede wszystkim bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych mających właściwości lecznicze oraz korzystnie wpływających na system odpornościowy i układ nerwowy, a także działających przeciwzapalnie.
Olej rydzowy
Olej rydzowy to produkt z najwyższej jakości polskich odmian nasion lnianki, którego spożywanie w odpowiednich ilościach może zapobiegać problemom z pamięcią i koncentracją, powstawaniu wad wzroku, depresji, otyłości, cukrzycy typu 2 oraz chorobom o podłożu zapalnym i niektórym nowotworom.
Olej konopny
Olej konopny jest wytłaczany na zimno z polskich nasion konopi siewnej, których spożywanie odpowiada za wzmocnienie odporności organizmu, i dostarczanie do niego szeregu cennych witamin z grupy A, B, E i K. Olej wzmacnia także układ kostny, działa regeneracyjnie i przeciwzapalnie oraz odbudowuje zniszczony naskórek.
Olej z czarnuszki
Produkt posiadający wiele walorów zdrowotnych, dzięki bardzo dużej zawartości nisko nasyconych kwasów tłuszczowych, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jego spożywanie poprawia stabilność psychiczną, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi oraz ma działanie oksydacyjne.
Olej z nasion ostropestu
Olej wytłaczany na zimno z polskich nasion ostropestu plamistego, ma działanie oczyszczające i detoksykujące. Odpowiada za utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu, poprawia pracę wątroby oraz mózgu, wykazujący silne działania przeciwnowotworowe i jest wspaniałym przeciwutleniacz.
Olej rzepakowy
Produkt z najwyższej jakości nasion rzepaku, pochodzących z podwójnie uszlachetnionych odmian, charakteryzuje się najwyższą zawartością kwasu linolenowego, wspierającego układ pokarmowy i sercowo-naczyniowy oraz oleinowego, którego niedobory wpływają na złą kondycję skóry.
Olej słonecznikowy
Olej słonecznikowy wytłaczany na zimno, wyróżnia się najwyższą zawartością witaminy E, znanej z właściwości opóźniających procesy starzenia komórek i wspomagającej układ odpornościowy. Działa korzystnie na pracę układu krążenia, obniżając tzw. zły cholesterol i przeciwdziałając miażdżycy.
Olej dyniowy
Olej dyniowy polecany jest przez współczesnych fitoterapeutów do usuwania pasożytów układu pokarmowego, gdyż nie podrażnia on błony śluzowej, żołądka ani jelit, a także korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gruczołu krokowego oraz normalizuje proces oddawania moczu.
Olej z wiesiołka
Olej z wiesiołka, zawierający około 15-20% olejów, jest wykorzystywany w leczeniu mastalgii, czyli bólu piersi, który dotyka ponad połowę kobiet w wieku rozrodczym, a także łagodzi bóle reumatyczne, wspomaga regenerację tkanki chrzęstnej i układu odpornościowego.
Oprócz swoich leczniczych właściwości olej z wiesiołka jest źródłem mikroelementów takich jak cynk, magnez, selen, witamina E oraz wapń, a także zawiera fitosterole i białko bogate w aminokwasy siarkowe. Dzięki temu jest nie tylko odżywczym suplementem diety, ale również emolientem stosowanym do pielęgnacji twarzy i ciała. Ponadto korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.