Makuchy

Makuchy, czyli wytłoki, są odciśniętymi i sprasowanymi częściami ziaren roślin oleistych, takich jak len, rzepak, lnianka, dynia, słonecznik, mak, konopie, ostropest, czarnuszka czy wiele innych, powstałymi podczas wytłaczania oleju na zimno. Występują najczęściej pod postacią pelletu o różnej grubości i są bardzo wartościowym, odtłuszczonym materiałem bazowym, służącym do produkcji mąki lub pasz, a także doskonałym źródłem błonnika i białka, stosowanym jako wysokobiałkowy suplement diety.

 

klocek

Makuch rzepakowy

Makuch rzepakowy to materiał paszowy, powstający po głębokim wytłoczeniu oleju z nasion rzepaku, zawierający od 9 do 18% tłuszczu, który ze względu na wysoką zawartość energetyczną oraz dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, stanowi wartościowy dodatek wspierający prawidłowy wzrost i rozwój zwierząt hodowlanych, w tym między innymi bydła rogatego, trzody chlewnej oraz drobiu i ryb.

 

Makuch lniany

Makuch lniany to produkt uboczny powstający w wyniku wytłaczania oleju lnianego z nasion lnu, który jest szczególnie wartościowy ze względu na zawartości białka, tłuszczów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Substancja powlekająca nasiona działa osłonowo na układ pokarmowy, łagodząc podrażnienia i stany zapalne, które najczęściej są spowodowane przekarmieniem zwierząt paszami o wysokiej zawartości węglowodanów.

 

Makuch rydzowy

Makuch rydzowy to produkt pochodzący z najwyższej jakości nasion lnianki, charakteryzujący się idealnymi proporcjami kwasów Omega 3 i Omega 6 oraz zawierający witaminę E, substancje balastowe i śluzowe, białko, potas, cynk i lignany. Dzięki ich zawartości wpływa korzystnie na regenerację układu pokarmowego i jest wykorzystywany jako suplement diety dla koni, cieląt, kóz, owiec, psów i gryzoni.